top of page

SPÆNDENDE FOREDRAG OM ØST- OG VESTBERLIN

Hør om dengang østtyskerne gjorde oprør i DDR og fik væltet Berlinmuren, eller lær om hvordan det var at leve i den indemurede by Vestberlin.

​

Genoplev historiens vingesus med en præsentation fuld af levende billeder og Gittes fortælling om de dramatiske vilkår midt i Europa.

​

Foredrag varer 60 min. og bagefter er der 15 min. til spørgsmål fra publikum.

​

Bestil et foredrag - send en mail til Gitte Merrild

​

DEN KOLDE KRIG! Livet bag Muren i Kreuzberg.

August 1961: Pludselig boede en million vestberlinere omringet af en mur og den Kolde Krig blev iskold netop i Vestberlin. Hør historier fra hverdagen i det delte Berlin. Hør hvordan det var at leve bag Muren midt i det østtyske DDR, Hvem var spærret inde, og hvem var lukket ude af Berlinmuren?
November 1989: Efter 28 år faldt Muren med et brag og Vestberlin skulle være en åben by. Men hvordan?
Gitte deler beretninger om sine egne oplevelser som vestberliner under Den Kolde Krigs sidste år i 1980erne.

UDFORDRING: BERLIN QUIZ 
Hvor godt kender du Berlins historie? 

Sjov og læring for børn og voksne. Få lette og svære spørgsmål mens I quizzer jer gennem de mange op- og nedture, som berlinerne har oplevet de sidste 50 år.
Der er også spørgsmål om TV-tårnet i Mitte til Brandenburger Tor. Hvor højt er Fernsehturm, og hvem var Charlie? Prøv noget nyt og få indsigt i helt nye sider af Berlins nutid og fortid med Gitte, der er berlinkender og elsker at fortælle om Berlins hemmeligheder.

FLUGT OG KAMP! Østtyskernes kamp for friheden.

Folket i oprør mod Stasi – hør om vild østtyskernes store flugt, revolution og hårde gadekampe midt i Prenzlauer Berg i 1989.
Gitte Merrild var journalist i Vestberlin før, under og efter Berlinmurens fald og fortæller om folkets kampe mod det hemmelige politi Stasi.
Midt i det nu så skønne Prenzlauer Berg, der er så populært blandt danskere. 

KIRKENS ROLLE I BERLINMURENS FALD.

I 1989 år siden gjorde østtyskerne oprør mod diktaturet i DDR og bragte Berlinmuren til fald!

Bag de første protester – som siden blussede op til dette historiske folkeoprør – stod en lille modig opposition, og bag oppositionen stod nogle ukuelige præster.

I begyndelsen af 1980erne vovede ingen andre end DDRs protestantiske præster at give husly til regimets få modstandere i fredens og frihedens navn. Kirken i DDR var det eneste sted i landet, hvor kritikere kunne få lov til at sige deres mening og protestere over rejseforbud, mil­jøforurening, censur og Stasi-forfølgere og kræve menne­skerettigheder og frihed til at ytre sig.

De kritiske røster fra denne lille opposition fik i løbet af 1980erne enorme følger:

Kritikken eksploderede til et folkeoprør, der kulminerede med Berlinmurens fald i den 9. november 1989. Hele tiden under mottoet: Ingen vold! Keine Gewalt!

bottom of page